خال خوش خیم ملانوسیتی یک ضایعه رنگی در پوست است که می تواند از آغاز زندگی وجود داشته (خال مادرزادی) یا این که در طول زندگی فرد (معمولاً دوران بلوغ) بوجود آید.
ممکن است اندازه خال به مرور زمان بزرگ شود و یا تعدادی مو در داخل آن رشد کند. خال خوش خیم ملانوسیتی از نظر پزشکی و سلامتی معمولاً اهمیت خاصی نداشته و برداشت آن بیشتر از نظر زیبایی انجام می پذیرد.
برداشت خال خوش خیم ملانوسیتی به روش های گوناگون (برحسب منطقه خال و صلاحدید پزشک معالج) انجام می شود. درصورتی که خال برداشته شود بهتر است نمونه آن برای پاتولوژی ارسال تا از خوش خیم بودن خال اطمینان 100% حاصل گردد.
الف) سوزاندن خال
سوزاندن یکی از روش های برداشتن خال صورت است. در این روش خال با دستگاه کوتر از طریق ایجاد گرما به وسیله جریان برق سوزانده میشود. از آنجایی که خالها معمولاً قسمتهای عمیقی در پوست دارند این روش ممکن است فرورفتگی چاله مانندی را در سطح پوست ایجاد کند. البته امروزه دستگاههای رادیو فرکانسی جایگزین دستگاههای کوتر شدهاند که باعث میشود بهکار بردن این روش اثر کمتری روی پوست بگذارد.
ب) جراحی خال
این روش پرکاربردترین متد برای برداشتن خال در میان پزشکان است. در این روش با ایجاد بیحسی موضعی در محدوده خال با تیغ جراحی یک برش ساده روی پوست ایجاد و خال از عمق پوست خارج میشود، سپس جای آن یک یا دو بخیه ظریف زده میشود.
پ) لیزر خال
لیزر یکی از روش های برداشتن خال است . لیزر یک فنآوری جدید علمی می باشد که در بسیاری جراحیها استفاده شده و در برداشتن خال هم کاربرد دارد. روش لیزر در برداشتن خال مثل روش سوزاندن است با این تفاوت که در این متد به جای جریان برق از امواج لیزر برای تخریب یا تراش خال استفاده میشود.